Obesity and COVID-19: impact on risk and severity
Keywords:
obesity, COVID-19, mortality, SARS-CoV-2, severityAbstract
Introduction: Obesity has been considered as a risk factor for the presentation of symptoms and severity of COVID-19.
Objective: To describe the impact of obesity, on the condition of risk and severity, in patients with active COVID-19 disease.
Methods: A systematic review of studies published on the subject of Obesity, severity, risk and mortality from COVID-19 was carried out. Scientific search engines were used: PubMed, Cochrane, Science direct, Medline.
Results: 1084 studies were identified which were analyzed and completed using the COVIDENCE® platform. In the final analysis, 13 articles were included, with a total of 28 413 patients, considering admission to the intensive care unit and use of invasive mechanical ventilation as a severity parameter.
Conclusions: The analyzed studies allow us to conclude that obesity is a risk factor for severity and mortality in patients with COVID-19.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).